Mărul, emblema sănătății și longevității, cu denumirea sa științifică Malus domestica, este una dintre cele mai cultivate fructe la nivel global. Varietatea sa vastă oferă o abundență de arome, texturi și beneficii nutriționale, de la fibre la antioxidanți, contribuind la sănătatea cardiacă și la reglarea glicemiei.
Originea mărului
Mărul este originar din Asia orientală (Vavilov, 1951), unde se găsesc şi astăzi o serie de specii sălbatice. Deoarece există mai multe specii, originea lor este diferită: Malus baccata, M. pumila și M. prunifolia provin din zona chino-japoneză; M. sieversii și M. niedzwetzkyana din zona asiatică; M. orientalis din zona preasiatică; M. sylvestris din zona european-siberiană; iar M. coronaria din zona nord-americană.
Istoria introducerii în cultură și în România
Se presupune că mărul a fost introdus în cultură mai întâi în China și India, iar apoi a fost extins mai târziu și în celelalte zone. Se pare că mărul era cunoscut cu peste 3000 de ani înainte de Cristos, primele referiri scrise apar în secolele VI î.C. (Saffo), VI-V î.C. (Hipocrate), IV-III î.C. (Teofrast). Ceva mai târziu, mărul este menţionat de o serie de alţi învăţaţi ai vremii dintre care: Catone, Varrone, Columella, Pliniu, Paladiu etc. Mărul a însoțit omul din cele mai vechi timpuri, chiar dacă la început el a cules din natură ceea ce a găsit, apoi ceea ce i s-a părut mai bun mai târziu a început să selecteze formele favorabile pentru calitățile fructului. În această perioadă au fost selectate o serie de soiuri, dintre care unele se mai găsesc și azi: Cretesc, Pătul, Poinic etc. Deabia de la mijlocul sec. XIX-lea a început crearea de soiuri pe principii științifice, folosind hibridarea controlată în vederea transmiterii unor caractere dorite.
Tehnologii moderne de cultivare
Mărul se pretează la cea mai modernă tehnologie de cultură datorită portaltoilor de vigoare slabă și a multor soiuri care intră repede pe rod. Vigoarea redusă a pomilor altoiți a permis și permite grade mari de intensivizare și folosirea unor distanțe de plantare de 3,5-4,0 m între rânduri și 0,8-1,0 m pe rând, ceea ce duce la densități de 2500-3500 de pomi la hectar. Folosirea portaltoilor de vigoare mică impune instalarea sistemului de susținere, a sistemului de fertirigare, iar pentru protecția recoltei, și a sistemului antigrindină. Formele de coroană folosite sunt cele repetabile la astfel de densități: ax vertical, dublu ax, Bi-baum și uneori trident.
Caracteristici bio-chimice și proprietăți nutriționale
Considerat ca rege al fructelor, mărul are în compoziţia sa o serie de elemente în cantităţi apreciabile, indispensabile corpului omenesc, după cum urmează (la 100 g pulpă): hidraţi de carbon (glucide)14,9%, celuloză 1,5%, lignină 0,4%, acizi liberi 0,6%, pectină 0,4%, potasiu 107 mg, calciu 7 mg, fosfor 12 mg, magneziu 5 mg, fier 0,36 mg, magneziu 8 mg, zinc 0,04 mg, vitamina A 112 U.I., vitamina B1 40 U.I., vitamina B2 10-43 U.I., vitamina B3 0,091 mg, vitamina B6 0,041 mg , vitamina B9 3 µg, vitamina C 2-15 mg etc., vitamina E 0,18 mg
Beneficii pentru sănatate și/sau mediu
Beneficii pentru sănătate: Pe lângă valoarea alimentară deosebită, merele au o serie de proprietăţi terapeutice recunoscute:
BENEFICIU
Are un bun efect tonic asupra sistemului muscular şi nervos
BENEFICIU
Bun protector gastric, reglând buna funcționare a tractului digestiv
BENEFICIU
Este regenerator al ţesuturilor
BENEFICIU
Reduce nivelul colesterolului din sânge
BENEFICIU
Are rol antiseptic intestinal
BENEFICIU
Are efect antireumatismal
Descoperă locația insulei
Băneasa Developments înseamnă o combinaţie unică de dezvoltări imobiliare, management de centru comercial şi un spațiu impresionant de divertisment. Toate aceste activități sunt concentrate pe Platforma Comercială Băneasa, o platformă comercială şi imobiliară de amploare situată în nordul Bucureştiului (cea mai dezvoltată zonă a oraşului, care înregistrează cel mai mare venit pe cap de locuitor). Se află în proximitatea celei mai circulate șosele a ţării şi pe drumul către Aeroportul Internaţional Otopeni.
Harta Insulelor
Descoperă fiecare insulă pentru a afla totul despre ea