logo ehc
logo main

Albina

Latină  |  Apis Mellifera

Autentificare pentru detalii

Albina, creatura muncitoare a genului Apis, este vitală pentru polenizarea plantelor și producția de miere, ceară și propolis, fiind indispensabilă pentru biodiversitate și agricultură.

Origine

Albina meliferă (Apis mellifera Linnaeus), este prezentă în mod natural în Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Această specie a fost împărțită în cel puțin 20 de subspecii (sau rase). Subspeciile de albine melifere europene au fost răspândite pe scară largă dincolo de aria lor naturală datorită beneficiilor economice legate de polenizare și de producția de miere. În România este prezentă subspecia carpatica.

Despre albine si coloniile acestora

Datorită istoriei lor de viață extrem de socială, coloniile de albine pot fi considerate ”superorganisme”. Acest lucru înseamnă că întreaga colonie, mai degrabă decât albinele în mod individual, este privită ca unitate biologică. Având în vedere acest lucru, albinele se reproduc nu prin producerea mai multor albine individuale, ci mai degrabă prin producerea mai multor colonii. Procesul de înmulțire care constă în crearea unei noi colonii se numește roi.

În colonia de albine, munca este împărțită între indivizi în funcție de sex (matcă, albină lucrătoare, trântor) și vârstă. Scopul principal al unui trântor este de a se împerechea cu o matcă (regină) din altă colonie. Regina este singura ouătoare din colonie și este responsabilă pentru producerea tuturor descendenților coloniei (până la 1500 de ouă/zi). Albinele lucrătoare sunt numite astfel deoarece îndeplinesc toate sarcinile de întreținere a coloniei. Fiecare lucrătoare va îndeplini diferite sarcini exclusiv într-o ordine previzibilă, în funcție de vârsta lor (ventilație, hrănit puiet, cules).

Importanță

Albinele europene sunt o componentă consacrată a sistemului agricol al Statelor Unite. De fapt, polenizarea realizată de albinele melifere contribuie în mod semnificativ la producția globală de alimente. Albinele polenizează mai mult de 30% din alimentele pe care le consumăm. Pe lângă furnizarea de servicii de polenizare, albinele produc și alte produse pe care oamenii le folosesc, inclusiv miere, polen, ceară, jeleu regal și propolis.

Simbolism

Fascinanta muncă a albinelor, care extrag ingredientele din fragilitatea florilor fără să le strice, a fost un simbol al castității, o virtute care era considerată într-un sens mai larg decât simpla sexualitate: cele mai dulci lucruri, în viață, se obțin fără apucături, prin lejeritatea unei mângâieri. Grație științei moderne, știm acum că viața însăși, prin polenizare, este acordată prin această mângâiere.

Rolul în ecosistem

Am revizuit rolul albinei melifere ca polenizator în mediile naturale, ceea ce poate contribui la conservarea și restaurarea biodiversității plantelor sălbatice. Pe de altă parte, polenizarea în agroecosisteme poate spori randamentul și calitatea culturilor, satisfăcând cererea tot mai mare de alimente. De asemenea, am evidențiat importanța apiculturii, o activitate foarte valoroasă și generatoare de venituri, care oferă oamenilor miere ca aliment de înaltă calitate, precum și substanțe utilizate ca materii prime și în produsele farmaceutice.

Descoperă locația insulei

Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici a fost ridicat la marginea Bucureștiului în 1905 pentru a deveni o veritabilă vilă de odihnă a proprietarului, un important exponent al medicinei românești de la începutul secolului al XX-lea. Însă în 1906 destinația clădirii se schimbă radical și devine adăpost pentru o vastă colecție de artă etnografică românească și primul muzeu de profil din București, inițial denumit ,,Muzeul de Artă Națională Prof. Dr. Nicolae Minovici”.

Harta Insulelor

Descoperă fiecare insulă pentru a afla totul despre ea

ORGANIZAT DE

Sub auspiciile

Sub patronajul

Parteneri Instituționali

Sponsori

© Copyright 2024 USAMV | Toate drepturile rezervate.